Wilt u meer weten over installatietechniek?

Wilt u meer weten over installatietechniek? Dan bent u bij A en F installatietechniek aan het goede adres. Bij installatietechniek gaat het om het breed vakgebied waarbij het gaat om het samenstellen van componenten tot een technisch functioneel geheel. Dit is de algemene definitie die gegeven wordt aan installatietechniek. De term wordt vaak gebruikt voor verschillende technieken en is verboden met industrie en bouw. Bij installatietechniek gaat het niet alleen om het bedenken en aanleggen van installaties maar ook om het onderhoudt. 

Installatietechniek

Bij installatietechniek bestaan verschillende soorten installaties. Echter is deze onderverdeling in de praktijk verwarrend. Dit komt omdat er bedrijven zijn die elektrotechnische installaties ook onder installatietechniek plaatsen. Maar er zijn ook bedrijven die spreken voor de transparantie over werktuigbouwkundige installaties en elektronische installaties. Maar ook koeltechnische installaties en transportinstallaties kunnen onder installatietechniek worden geplaatst. Maar een ding is duidelijk, wanneer de term installatiemonteur genoemd wordt weet men welke installaties hierbij horen. 

Installatiemonteur

De installaties die hierbij aan de orde komen zijn de volgende taken:

  • Verwarming: de installatiemonteur kan in een woning een verwarming aanleggen maar ook in bedrijfspanden. Denk hierbij aan het plaatsen van een CV ketel of radiatoren. Maar ook het bijbehorende leidingwerk wordt aangelegd, hierbij bestaat een verschil tussen dikwandige leidingen en dunwandige leidingen. Ook worden er werkzaamheden gedaan zoals vloerverwarming en warmte pompen.
  • Water: de installatiemonteur kan waterleidingen in woningen en panden aansluiten op riolering, de leidingen koppelen, bochten en t-stukken plaatsen. Deze installatiemonteurs worden vaak loodgieters genoemd.
  • Gas: de installatiemonteur kan gasleidingen aanleggen die bijvoorbeeld naar de keuken geleid kunnen worden. Deze leidingen worden vakkundig gekoppeld of gefit. Nauwkeurigheid en veilig werken zijn hierbij erg belangrijk.
  • Sanitair: de installatiemonteur kan een badkamer inrichten en aansluiten, denk aan de wasbakken en het toilet. Daarnaast kunnen zij ook tegels plaatsen en vloerverwarming aanleggen.
  • Dak en zink werk: de installatiemonteurs kunnen ook hemelwaterafvoer zoals dakgoten plaatsen. Dit is een aparte specialisatie waarvoor een installatiemonteur kan leren. Het moet nauwkeurig gebeuren om zo lekken te voorkomen, maar ook de nette afwerking is belangrijk.

De installatiemonteur heeft veel kennis nodig als het gaat om technische systemen, maar het is ook belangrijk om kennis te hebben van veiligheidsrisico’s die bij het vakgebied horen. Aan de hand van een tekening moeten routes voor leidingen worden bepaald, maar ook de positie van radiatoren en ketels. Daarnaast moet een installatiemonteur goed kunnen samenwerken. De installatiemonteur werkt vaak op de bouw waar overlegd moet worden met timmermannen en ander personeel. 

De monteur is vaak werkzaam bij een installatiebedrijf of bij een bedrijf die badkamers of keukens aan de consument verkoopt. Monteurs voeren projecten uit in de woningbouw, utiliteit en industrie. De klussen kunnen bestaan uit nieuwbouw, renovatie of service. Een installatiemonteur wordt per jaar op verschillende projecten gezet, hierdoor is flexibiliteit een belangrijk begrip voor dit vakgebied. De projecten verschillen heel erg van elkaar.

De installatiemonteur werkt meestal altijd onder een leidinggevende of eerste monteur. Hoe meer ervaring hoe hogere positie de monteur kan krijgen. Hiervoor moet de monteur vaak wel extra opleidingen en cursussen volgen.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd naar de werkzaamheden? Neem dan contact op met het bedrijf voor meer informatie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn