Overweeg jij een bedrijfsoverdracht?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij na zou kunnen denken over een bedrijfsoverdracht. Wat de reden in jouw geval ook is, het is altijd belangrijk om hier dan goed mee aan de slag te gaan. Een goede voorbereiding is van belang om alles goed af te handelen en het kan er ook voor zorgen dat jij je misschien realiseert dat een bedrijfsoverdracht op dit moment nog niet de juiste keuze voor jou is. Het overdragen of verkopen van je onderneming is geen kleine stap om te zetten, je moet er dus weloverwogen mee aan de slag gaan.

Redenen voor bedrijfsoverdracht

Zoals gezegd kunnen er verschillende redenen zijn waarom jij aan het nadenken slaat over een eventuele bedrijfsoverdracht. Wat kunnen deze redenen nu zijn? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij de pensioengerechtigde leeftijd begint te naderen en dat je het eigenlijk wel wat rustiger aan zou willen gaan doen. Je bedrijf van de hand doen kan dan een stap zijn om te zetten. Ook kan het zo zijn dat jij eigenlijk de interesse in jouw specifieke bedrijfstak wat bent kwijtgeraakt, je wilt een nieuwe uitdaging aangaan op een heel ander vlak. Of je wilt het bedrijf overdragen aan een volgende generatie, nu jij zelf nog in staat bent om jouw kennis over te dragen en de nieuwe generatie te begeleiden. Achter een bedrijfsoverdracht kunnen dus veel redenen schuil gaan, maar wat altijd belangrijk is, is je te realiseren hoeveel impact dit kan hebben. Natuurlijk op jouzelf, want het zal je leven flink veranderen als je niet langer voor een onderneming verantwoordelijk bent. Maar ook heeft het invloed op jouw afnemers, je leveranciers, je personeel, de bank en eventuele aandeelhouders. En natuurlijk heeft het ook invloed op jouw familie, als het om een familiebedrijf gaat. Een bedrijfsoverdracht is dus niet iets om te licht op te vatten, het moet goed voorbereid en uitgedacht worden.

Stappen die je moet zetten

Er zijn verschillende stappen die gezet zouden moeten worden op het moment dat je een bedrijfsoverdracht ambieert. Dit begint al met het voorbereidende werk:

  • bewustwording van jouw wens om de onderneming over te dragen
  • oriënteren op de mogelijkheden die er zijn
  • informatie verzamelen over wat je nodig hebt voor het overnameproces
  • financiële planning in orde maken

Pas als je dit allemaal op een rijtje hebt gezet, kun je aan de slag gaan met het zoeken naar overnamekandidaten. Als je het familiebedrijf over wilt dragen aan de volgende generatie is dit natuurlijk een minder lastig proces, maar in alle andere gevallen van een bedrijfsoverdracht is de volgende stap het zoeken naar en selecteren van geschikte kandidaten. Dan moet er nog onderhandeld worden over de deal, denk dan niet alleen aan financiële zaken maar ook aan andere voorwaarden. En tot slot moet het hele traject goed afgerond worden, met het ondertekenen van de overeenkomsten en aktes. Een heel proces dus, dat voor jou heel lastig kan zijn. Het is daarom verstandig om hulp in te schakelen bij de bedrijfsoverdracht. De adviseurs van Adcorporate kunnen jou tijdens het gehele proces helpen en begeleiden, zodat het succesvol zal verlopen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn