Hypotheek berekenen: wees goed voorbereid

Uren struinen op Funda kan leuk zijn, maar dat werkt beter met een afgebakend doel. Als de prijsklasse duidelijk is, maakt dat het zoeken naar een droomhuis een stuk makkelijker. Dan zijn de enige zorgen nog waar de bank en eettafel moeten komen te staan. Door vooraf te berekenen wat de maximale hypotheek kan zijn, kan er sneller actie worden ondernomen wanneer het droomhuis is gevonden.

Het kopen van een huis is spannend, of het nu het eerste of het zesde huis is. Het is verstandig om vooraf de maximale hypotheek te berekenen, om verrassingen te voorkomen. Dan wordt direct duidelijk wat de nieuwe maandlasten zullen worden. Goede voorbereiding is het halve werk.

Hoe wordt de hypotheek berekend?

De maximale hypotheek hangt af van een aantal punten. Allereerst wordt er gekeken naar de geboortedatum. Dit lijkt een vreemde vraag om op basis hiervan de hypotheek te berekenen, maar als iemand binnen 10 jaar met pensioen gaat, heeft dat effect op hoeveel hypotheek diegene kan krijgen.

Uiteraard wordt er ook gekeken naar het inkomen en het type werk dat iemand doet. Daarbij is het inkomen de belangrijkste graadmeter bij het berekenen van de hypotheek. De hypotheek mag ongeveer 4,5 keer zo hoog zijn als het bruto jaarinkomen. Wat betreft het type werkzaamheden kijkt de bank vooral naar de vastigheid. Zij zijn er zekerder van dat ze hun geleende geld terugkrijgen als ze dit uitlenen aan iemand met een vast contract. Maar ook voor mensen zonder vast contract, flexwerkers of (startende) ondernemers is tegenwoordig veel mogelijk.

Daarnaast wordt er gekeken naar wie de hypotheek wil gaan afsluiten: is dat iemand die in zijn of haar eentje een huis wil kopen, of samen met zijn of haar partner? Als twee personen samen een hypotheek willen afsluiten, telt het inkomen van de partner voor maximaal 70% mee.

Tot slot wordt er gekeken naar eventuele andere financiƫle verplichtingen. Denk aan een schuld of alimentatie die maandelijks betaald moet worden. Dit heeft namelijk allemaal invloed op wat er per maand aan hypotheek betaald kan worden. Bijna alle schulden staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Een eventuele studieschuld staat hier niet in, maar dit kan handmatig doorgevoerd worden. Eerlijkheid hierin is erg belangrijk: zo kan voorkomen worden dat de maandlasten te hoog worden en de hypotheek niet betaald kan worden.

Hypotheek berekenen bij Ikbenfrits

De maximale hypotheek berekenen kan heel makkelijk via de rekentool van Ikbenfrits. In deze tool kunnen alle bovenstaande gegevens ingevuld worden, plus informatie over het droomhuis. Ook de eventuele huidige hypotheek speelt mee bij het berekenen van de hypotheek, en heeft dus ook een plek in de rekentool. Op basis van al deze informatie geeft Ikbenfrits een eerlijk hypotheekadvies en worden de nieuwe maandlasten duidelijk.

Na het berekenen van de hypotheek wordt direct duidelijk wat de huidige stand van zaken is en welke mogelijkheden er zijn voor het kopen van een huis. Vervolgens kan er een gratis afspraak gemaakt worden met een van de hypotheekadviseurs om de situatie telefonisch te bespreken. Via de kalender kan een datum en tijdstip worden gekozen, zo is er altijd een moment dat voor iedereen goed uitkomt. Reistijd is geen issue: het gesprek kan plaatsvinden op de bank, aan de eettafel of in de tuin. Aan het einde van dat gesprek is duidelijk wat het hoogste bod voor het droomhuis mag zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn